Translate

wtorek, 22 lipca 2014

Saltimbocca




Składniki:

filety z indyka lub sznycle cielęce 4
szynka parmeńska 10 dag
szałwia 8 liści
oliwa z oliwek 1 łyżka
cebula 1
wino białe wytrawne 200 ml
bulion drobiowy 200 ml
sól, pieprz


Wykonanie:

     Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przekroić wzdłuż na pół. Z jednej strony przyprawić solą i pieprzem. Pokroić szynkę parmeńską tak, by pasowała do połówek sznycli. Na każdym kawałku ułożyć liść szałwii (ja użyłam bazylii). Zawinąć sznycle z szynką i szałwią. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno poszatkowaną cebulę, dodać mięso i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.

 
Wlać wino, bulion i dusić mięso ok. 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.





1 komentarz:

DRUKUJ