Składniki:
filety
z indyka lub sznycle cielęce 4
szynka
parmeńska 10 dag
szałwia
8 liści
oliwa
z oliwek 1 łyżka
cebula
1
wino
białe wytrawne 200 ml
bulion
drobiowy 200 ml
sól,
pieprz
Wykonanie:
Mięso
umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przekroić wzdłuż na pół. Z jednej strony przyprawić solą i pieprzem. Pokroić szynkę
parmeńską tak, by pasowała do połówek sznycli. Na każdym kawałku ułożyć liść
szałwii (ja użyłam bazylii). Zawinąć sznycle z szynką i szałwią. Spiąć
wykałaczkami. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno poszatkowaną cebulę, dodać
mięso i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.
Wlać wino, bulion i dusić mięso ok. 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wlać wino, bulion i dusić mięso ok. 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń