Translate

sobota, 5 lipca 2014

Skrzydełka po japońsku


Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kg
sos sojowy ¼ szklanki
mirin lub białe wino półsłodkie 50 ml
imbir mielony 2 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżki
ząbki czosnku 4 lub czosnek granulowany 1 łyżeczka
ziarna sezamu

Wykonanie:

     Skrzydełka umyć i włożyć do miski. Sos sojowy zmieszać z mirinem, imbirem, cukrem i czosnkiem.

 
Zaprawą polać kurczaka. Odstawić na ok. 2 godziny. Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje kurczaka wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piec przez 40 minut. 
 
Następnie posypać sezamem i piec jeszcze 20 minut.

 
Podawać z ryżem.

Porada: Skrzydełka można przygotować na patelni. Najpierw usmażyć z obu na złoty kolor (mają być miękkie). Następnie zmniejszyć ogień, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i wlać sos. Smażyć na małym ogniu, ciągle obracając. Uważać, by nie przypalić.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ