Składniki:
skrzydełka kurczaka 1 kg
sos sojowy ¼ szklanki
mirin lub białe wino półsłodkie 50 ml
imbir mielony 2 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżki
ząbki czosnku 4 lub czosnek granulowany 1 łyżeczka
ziarna sezamu
Wykonanie:
Zaprawą polać kurczaka. Odstawić na ok. 2 godziny. Piekarnik
podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje kurczaka wyłożyć na blachę lub do
naczynia żaroodpornego. Piec przez 40 minut.
Następnie posypać sezamem i piec jeszcze 20 minut.
Podawać z ryżem.
Porada: Skrzydełka
można przygotować na patelni. Najpierw usmażyć z obu na złoty kolor (mają być
miękkie). Następnie zmniejszyć ogień, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i wlać sos.
Smażyć na małym ogniu, ciągle obracając. Uważać, by nie przypalić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz