Składniki na 8
porcji:
wołowina
chuda 1 kg
olej
¼ szklanki
cebula
1
papryka
zielona 1
pieczarki
115 g
czosnek
2 ząbki
pomidory
bez skórki 4 szklanki
sól
2 łyżeczki
pieprz
Cayenne 1 łyżeczka
czarny
pieprz ½ łyżeczki
chili
2 łyżki
fasola
czerwona z puszki 550 g
Wykonanie:
Cebulę
pokroić w cienkie plasterki i poddusić na rozgrzanym oleju razem z papryką
pokrojoną w kostkę, przekrojonymi na pół pieczarkami (większe na 4 części) i rozgniecionym czosnkiem.
Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na średnim ogniu.
Zlać tłuszcz, połączyć z cebulą i papryką. Dodać pokrojone pomidory i przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę.
Dodać odsączoną fasolkę i gotować jeszcze przez 10 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na średnim ogniu.
Zlać tłuszcz, połączyć z cebulą i papryką. Dodać pokrojone pomidory i przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę.
Dodać odsączoną fasolkę i gotować jeszcze przez 10 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Na pewno by mi posmakowało, bo lubię tego typu dania :)
OdpowiedzUsuń