Translate

wtorek, 1 lipca 2014

Preskuci


Składniki:

Ciasto: ziemniaki 0,5 kg
mąka pszenna (grubo mielona) 0,5 kg
sól
Zalewa: słonina lub boczek 10 dag
cebula 1
śmietana 125 ml
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zemleć, wymieszać z mąką. Dodać sól i uformować gruby wałek. Pokroić co 10 cm.

 
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem lub roztopionym masłem. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
 
Słoninę lub boczek pokroić, zesmażyć z cebulą,

 
dodać śmietanę, zagotować, doprawić do smaku i polać preskuci.

Rada: By preskuci były bardziej miękkie, dłużej trzymać w zalewie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ