Składniki:
mąka pszenna o,5 kg
sól 1 szczypta
masło ½ kostki
żółtka 4
cukier 4 łyżki
drożdże 5 dag
mleko 250 ml
olejek rumowy lub arakowy
rabarbar ok. 60 dag
Kruszonka: mąka 10 dag
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1
masło 6 dag
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć
z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym.
Dodać przesianą mąkę z solą i rozczyn z drożdży. Wyrabiać.
Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto odstanie od miski i od rąk (świderków miksera). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż się podwoi. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto odstanie od miski i od rąk (świderków miksera). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż się podwoi. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem
waniliowym i roztopionym masłem.
Posypać nią ciasto z rabarbarem. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.
Posypać nią ciasto z rabarbarem. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz