Translate

niedziela, 4 maja 2014

Drożdżowe z rabarbarem



Składniki:

mąka pszenna o,5 kg
sól 1 szczypta
masło ½ kostki
żółtka 4
cukier 4 łyżki
drożdże 5 dag
mleko 250 ml
olejek rumowy lub arakowy
rabarbar ok. 60 dag
Kruszonka: mąka 10 dag
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1
masło 6 dag

Wykonanie:
     Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym. Dodać przesianą mąkę z solą i rozczyn z drożdży. Wyrabiać. 



Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto odstanie od miski i od rąk (świderków miksera). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż się podwoi. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozłożyć na cieście. Posypać cukrem.


Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem.

 
Posypać nią ciasto z rabarbarem. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ