Translate

piątek, 23 maja 2014

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym z awokado




Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki
Sos:
awokado 1
majonez ¼ szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
cebula drobno pokrojona 1 łyżeczka
sól ½ łyżeczki
przyprawa czosnkowa lub rozgniecione 2 ząbki czosnku
chili, papryka do smaku
miód rozpuszczony 1/3 szklanki
musztarda Dijon 1/3 szklanki

Wykonanie:

     Żeberka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w kuchence mikrofalowej przez ok. 25 minut.





W tym czasie przygotować sos: Owoc awokado umyć, przepołowić wzdłuż, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sok z cytryny i cebulę. Na koniec przyprawić do smaku przyprawami. Wymieszać z miodem i musztardą.

Podpieczone żeberka polać sosem

 
i piec pod przykryciem kolejne 10 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ