Składniki:
żeberka
wieprzowe 1 kg
sól
1 łyżeczka
pieprz
½ łyżeczki
Sos:
awokado
1
majonez
¼ szklanki
sok
z cytryny 1 łyżka
cebula
drobno pokrojona 1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
przyprawa
czosnkowa lub rozgniecione 2 ząbki czosnku
chili,
papryka do smaku
miód
rozpuszczony 1/3 szklanki
musztarda
Dijon 1/3 szklanki
Wykonanie:
Żeberka
umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego,
przykryć i piec w kuchence mikrofalowej przez ok. 25 minut.
W tym czasie przygotować sos: Owoc awokado umyć, przepołowić wzdłuż, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ,
rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sok z cytryny i cebulę. Na koniec przyprawić
do smaku przyprawami. Wymieszać z miodem i musztardą.
Podpieczone żeberka polać sosem
i piec pod przykryciem kolejne 10
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz