Translate

piątek, 9 maja 2014

Zupa z młodej kapusty z pomidorami




Składniki:

porcja rosołowa z indyka ok. 25 dag
Vegeta
marchew młoda 1
pietruszka młoda 1
młoda kapusta ok. 40 dag
cebula czerwona ½
pomidory 3
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
koperek świeży ½ pęczka
gałka muszkatołowa mielona ½ łyżeczki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

     Porcję rosołową umyć zalać 2,5 l wody, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Dodać drobno pokrojone marchew i pietruszkę, wsypać Vegetę, gotować na wolnym ogniu.  Kapustę poszatkować, cebulę drobno pokroić. Dodać do wywaru. Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki dodać do zupy. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.

Gdy warzywa będą miękkie dodać poszatkowany koperek, gałkę muszkatołową, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Podawać z młodymi ziemniakami, razem lub osobno - okraszonymi skwareczkami.
Uwaga:
Zupę można zaprawić zasmażką z mąki i masła (wówczas zagotować).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ