Składniki:
porcja
rosołowa z indyka ok. 25 dag
Vegeta
marchew
młoda 1
pietruszka
młoda 1
młoda
kapusta ok. 40 dag
cebula
czerwona ½
pomidory
3
liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz
koperek
świeży ½ pęczka
gałka
muszkatołowa mielona ½ łyżeczki
sól,
pieprz do smaku
Wykonanie:
Porcję rosołową umyć zalać 2,5 l wody,
zagotować, zdjąć powstałą pianę. Dodać drobno pokrojone marchew i pietruszkę, wsypać
Vegetę, gotować na wolnym ogniu. Kapustę
poszatkować, cebulę drobno pokroić. Dodać do wywaru. Pomidory umyć, pokroić na
małe kawałki dodać do zupy. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
Gdy warzywa będą miękkie dodać poszatkowany koperek, gałkę muszkatołową, przyprawić
do smaku solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami, razem lub osobno - okraszonymi skwareczkami.
Uwaga:
Zupę można zaprawić zasmażką z mąki i masła (wówczas zagotować).
Uwaga:
Zupę można zaprawić zasmażką z mąki i masła (wówczas zagotować).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz