Składniki:
Placki: batat 1 (35 dag)
jaja 3
mąka pszenna 4 łyżki
szczypiorek posiekany 1/3 szklanki
sól, pieprz, imbir do smaku
olej do smażenia
Sos: śmietana kwaśna 1 szklanka
boczek ok. 10 dag
szczypiorek pokrojony ½ szklanki
Wykonanie:
Batata
umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajka, mąkę. Wymieszać. Dodać
szczypiorek i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym oleju smażyć placki
z obu stron na rumiano, by były chrupiące.
Podczas
smażenia placków przygotować sos: boczek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć.
Dodać do śmietany ze szczypiorkiem, wymieszać. Podawać do batatowych placków.
Wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)