Translate

niedziela, 25 maja 2014

Zupa rybna ze śmietaną




Składniki:

ryba (np. karp) 0,5 kg
włoszczyzna 30 dag
liść laurowy, ziele angielskie
śmietana ok. ¾ szklanki
mąka pszenna 2 dag
sól

Wykonanie:

     Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć (pozostawić łeb i ogon). Ugotować wywar z ryby, włoszczyzny z dodatkiem przypraw. Odcedzić.

 
Jadalne części ryby przetrzeć przez sito lub pokroić w kawałki (uważać na ości), wymieszać z wywarem.

 
Zupę zagotować, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać sól do smaku. Podawać z łazankami lub grzankami.

 

Uwaga: Wywaru z ryb nie przechowywać do następnego dnia.






3 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba takiej akurat zupy tzn. według takiego przepisu nie miałem okazji przygotowywać. Ja ogólnie jestem bardzo zadowolony z przepisu na zupę regenerującą z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zupa-regenerujaca-z-lososiem/ oraz jestem przekonany, że każdemu ona na pewno zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ