Składniki:
ryba (np. karp) 0,5 kg
włoszczyzna
30 dag
liść
laurowy, ziele angielskie
śmietana
ok. ¾ szklanki
mąka
pszenna 2 dag
sól
Wykonanie:
Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć (pozostawić łeb i ogon). Ugotować
wywar z ryby, włoszczyzny z dodatkiem przypraw. Odcedzić.
Jadalne części
ryby przetrzeć przez sito lub pokroić w kawałki (uważać na ości), wymieszać
z wywarem.
Zupę zagotować, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać sól
do smaku. Podawać z łazankami lub grzankami.
Uwaga:
Wywaru z ryb nie przechowywać do następnego dnia.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChyba takiej akurat zupy tzn. według takiego przepisu nie miałem okazji przygotowywać. Ja ogólnie jestem bardzo zadowolony z przepisu na zupę regenerującą z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zupa-regenerujaca-z-lososiem/ oraz jestem przekonany, że każdemu ona na pewno zasmakuje.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń