Składniki:
jaja
2
cukier
¾ szklanki
masło
½ kostki
olejek
migdałowy
banany
2
mąka
pszenna 1 ¼ szklanki
proszek
do pieczenia 1 ¼ łyżeczki
soda
oczyszczona ½ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
ziarno
sezamu ½ szklanki
pestki
dyni ½ szklanki
żurawina
suszona ½ szklanki
Wykonanie:
Jaja utrzepać z cukrem, dodawać roztopione
masło i olejek migdałowy. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać
do masy jajecznej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą,
dodawać do ciasta. Na koniec dodać sezam, dynię i żurawinę.
Dokładnie
wymieszać. Wlać ciasto do foremki (ok. 20x10 cm) wysmarowanej tłuszczem
i piec
w 180 stopniach przez godzinę.
Studzić przez 10 minut w foremce, następnie
przełożyć na podstawkę z drutu, aby chlebek całkowicie ostygł.
Takie chlebki są rewelacyjne :) U mnie wczoraj z dodatkiem nutelli :)
OdpowiedzUsuń