Składniki:
kurczak
1 ok. 2 kg
sól
1 łyżka
majeranek
1 łyżka
czosnek
3 ząbki
Nadzienie:
bułka
czerstwa4 dag
mleko
do namoczenia
masło
4 dag
żółtka
2
sól,
pieprz
koperek
3 łyżki
białka
2
bułka
tarta 2-3 łyżki
tłuszcz
do pieczenia 5 dag
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, wyluzować
(najlepiej bez rozcinania). Sól, majeranek i rozgnieciony czosnek
dokładnie rozetrzeć. Natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz, odstawić na co
najmniej 1 godzinę.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Koperek opłukać, posiekać. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać koperek, przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać bułkę tartą (nadzienie powinno mieć gęstość ciasta biszkoptowego). Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.
Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą.)
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Koperek opłukać, posiekać. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać koperek, przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać bułkę tartą (nadzienie powinno mieć gęstość ciasta biszkoptowego). Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.
Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz