Składniki:
uda
kurczaka 1,6 kg (5 sztuk)
przyprawa
do potraw (np. Kucharek) 1 łyżka
jajo
1
żurawina
suszona 2,5 garści
jaja
przepiórcze 7
Wykonanie:
Jaja przepiórcze ugotować na twardo,
ostudzić, obrać ze skorupek. Uda umyć, osuszyć, ostrożnie zdjąć skórę i usunąć
kości. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać przyprawę,
żurawinę, jajo i dokładnie wyrobić na gładką masę.
Skórki kurczaka rozłożyć na stolnicy, by tworzyły prostokąt, na którym rozłożyć masę mięsną. Z dłuższego brzegu masy ułożyć w rządku jaja przepiórcze.
Zwinąć w roladę i przełożyć do blaszki. (Inny sposób to: blaszkę wyłożyć skórkami, ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej jaja, przykryć resztą mięsa, zawinąć skórki.)Piec ok. 1 godzinę, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.
Skórki kurczaka rozłożyć na stolnicy, by tworzyły prostokąt, na którym rozłożyć masę mięsną. Z dłuższego brzegu masy ułożyć w rządku jaja przepiórcze.
Zwinąć w roladę i przełożyć do blaszki. (Inny sposób to: blaszkę wyłożyć skórkami, ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej jaja, przykryć resztą mięsa, zawinąć skórki.)Piec ok. 1 godzinę, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz