Translate

czwartek, 8 maja 2014

Pieczeń drobiowa z żurawiną i przepiórczymi jajami




Składniki:

uda kurczaka 1,6 kg (5 sztuk)
przyprawa do potraw (np. Kucharek) 1 łyżka
jajo 1
żurawina suszona 2,5 garści
jaja przepiórcze 7

Wykonanie:

     Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Uda umyć, osuszyć, ostrożnie zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać przyprawę, żurawinę, jajo i dokładnie wyrobić na gładką masę.


Skórki kurczaka rozłożyć na stolnicy, by tworzyły prostokąt, na którym rozłożyć masę mięsną. Z dłuższego brzegu masy ułożyć w rządku jaja przepiórcze.
 


Zwinąć w roladę i przełożyć do blaszki. (Inny sposób to: blaszkę wyłożyć skórkami, ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej jaja, przykryć resztą mięsa, zawinąć skórki.)Piec ok. 1 godzinę, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ