Translate

sobota, 10 maja 2014

Młoda kapusta zasmażana




Składniki:

kapusta młoda 1
pomidory 3
cebula 5 dag
kminek
masło 5 dag
mąka 3 dag
sól, pieprz,
sok z cytryny

Wykonanie:

     Cebulę i pomidory drobno pokroić. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, zalać ¼ l wody. Dodać część cebuli, pomidory, kminek, trochę masła i ugotować na silnym ogniu bez przykrycia. Pozostałą cebulę lekko podsmażyć na maśle.

 
Dodać mąkę, zrumienić, odstawić.

 

Zasmażkę rozprowadzić wywarem z kapusty na rzadką masę,

połączyć z kapustą.

 
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
     Podawać do mięs lub jako danie jarskie z ziemniakami lub kluskami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ