Translate

sobota, 22 lutego 2014

Babka na parze




Składniki:

jaja 4
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 1
olejek cytrynowy lub śmietankowy

Wykonanie:







     Przygotować naczynie do gotowania na parze (u mnie to po prostu 2 garnki o różnych średnicach). Do dolnego wlać ok. 1,5 l wody i zagotować, zmniejszyć ogień. Włożyć drugi garnek do składników ciasta. Trzepać na parze jaja z cukrem, margaryną. Odstawić, nadal miksując dodawać mąkę z proszkiem i olejek. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec ok. 35-45 minut w prodiżu (lub w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez 30 minut). Wystudzić. Polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub ułożyć truskawki i zalać galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ