Składniki:
wątroba
wieprzowa 20 dag
mięso
wieprzowe 70 dag
podgardle
wieprzowe 20 dag
śliwki
suszone kalifornijskie (bez pestek) 15 dag
bułka
czerstwa 1
jaja
2
sól,
pieprz, liść laurowy
tłuszcz
i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Śliwki i mięso umyć. Wątrobę pozbawić błon
i żył, opłukać. Mięso i podgardle ugotować z przyprawami, wyjąć. Bułkę namoczyć
w szklance rosołu, następnie odcisnąć. Do gorącego wywaru wrzucić wątrobę na
kilka minut, odcedzić. Wszystkie rodzaje mięs i bułkę przepuścić przez maszynkę
trzykrotnie. Masę dokładnie wyrobić z jajami, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Dodać śliwki, wymieszać. Formę wysmarować grubo tłuszczem, posypać
tartą bułką i wyłożyć masę mięsną ze śliwkami. Ugnieść łyżką. Piec w 180
stopniach. Gdy boki zaczną się rumienić, wyjąć i po wystudzeniu wyłożyć z
formy.
Uwielbiam pasztety ze śliwką! Domowy musi smakować wyśmienicie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń