Translate

czwartek, 20 lutego 2014

Pasztet ze śliwką




Składniki:

wątroba wieprzowa 20 dag
mięso wieprzowe 70 dag
podgardle wieprzowe 20 dag
śliwki suszone kalifornijskie (bez pestek) 15 dag
bułka czerstwa 1
jaja 2
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

     Śliwki i mięso umyć. Wątrobę pozbawić błon i żył, opłukać. Mięso i podgardle ugotować z przyprawami, wyjąć. Bułkę namoczyć w szklance rosołu, następnie odcisnąć. Do gorącego wywaru wrzucić wątrobę na kilka minut, odcedzić. Wszystkie rodzaje mięs i bułkę przepuścić przez maszynkę trzykrotnie. Masę dokładnie wyrobić z jajami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śliwki, wymieszać. Formę wysmarować grubo tłuszczem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę mięsną ze śliwkami. Ugnieść łyżką. Piec w 180 stopniach. Gdy boki zaczną się rumienić, wyjąć i po wystudzeniu wyłożyć z formy.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pasztety ze śliwką! Domowy musi smakować wyśmienicie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ