Składniki:
karp
dzwonka 4
kostki
bulionowe warzywne 2
ser
żółty 3 plasterki
masło
śmietanka 30% 200 ml
serek topiony 2 (kiełbaski)
sól, biały pieprz mielony
gałka muszkatołowa
ziemniaki 4
sól
przyprawa do ziemniaków
olej
Wykonanie:
Umytą rybę przełożyć do
garnka, zalać wodą tak, by tylko zakryła dzwonka. Wrzucić kostki bulionowe,
tylko zagotować. Wyjąć rybę i ułożyć w formie wysmarowanej masłem.
Polać sosem i przykryć serem.
Dookoła ułożyć przygotowane ziemniaki.
Zapiec w temperaturze
180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Przygotowanie sosu: Do śmietanki wrzucić
serki topione. Mieszając trzepaczką powoli podgrzewać do rozpuszczenia serków.
Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i doprawić do smaku.
Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obrać, umyć,
pokroić w ósemki i ugotować w osolonym wrzątku, na pół twardo. Odcedzić. Polać
niewielką ilością oleju, posypać przyprawą do ziemniaków i delikatnie
wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz