Translate

sobota, 22 lutego 2014

Kruche z jabłkami




Składniki:

Ciasto: margaryna 1
mąka (ile się wgniecie) ok. 30-35 dag
gęsta śmietana 2-3 łyżki
cukier ok. 1 szklanka
cukier waniliowy 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie: kwaśne jabłka ok. 1 kg (lub dżem jabłkowy własnej roboty)
cynamon
1 białko lub bułka tarta

Wykonanie:





Z podanych składników zagnieść ciasto. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem, osączyć. Prodiż lub formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim 3/4 ciasta, posmarować białkiem lub posypać tartą bułką, wyłożyć na to masę jabłkową. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać w kratkę na jabłkach (lub rwać drobne kawałeczki i zakryć masę. Piec ok. 30-40 minut.

2 komentarze:

DRUKUJ