Składniki:
Ciasto: margaryna 1
mąka (ile się wgniecie) ok. 30-35 dag
gęsta śmietana 2-3 łyżki
cukier ok. 1 szklanka
cukier waniliowy 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie: kwaśne jabłka ok. 1 kg (lub dżem jabłkowy
własnej roboty)
cynamon
1 białko lub bułka tarta
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Obrane jabłka
zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem, osączyć. Prodiż lub formę wyłożyć
papierem do pieczenia. Ułożyć na nim 3/4 ciasta, posmarować białkiem lub posypać
tartą bułką, wyłożyć na to masę jabłkową. Z reszty ciasta uformować cienkie
wałeczki i układać w kratkę na jabłkach (lub rwać drobne kawałeczki i zakryć
masę. Piec ok. 30-40 minut.
Taka szarlotka ;D
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, ciekawy przepis. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń