Składniki:
mąka
pszenna 10 kopiatych łyżek
szczypta
soli
cukier
3 łyżki
masło
10 dag
żółtka
6
mleko
½ szklanki
drożdże
4 dag
rum
1 łyżka lub zapach rumowy albo arakowy
olej
do głębokiego smażenia
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość. Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać do mąki wraz z wyrośniętym rozczynem, rumem i sklarowanym masłem.
Ciasto dobrze wyrobić drewnianą łyżką, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia.
Gdy objętość się podwoi, wyłożyć na posypaną mąką (najlepiej
krupczatką) stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki a w
nich (np. kieliszkiem lub rurką do kiełbas) zrobić dziurki.
Pozostawić do
wyrośnięcia.
W 2-litrowym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do
smażenia, po czym wkładać do niego po 5-6 obwarzanków i smażyć z obu stron
przez kilka minut.
Wyjmować widelcem na ręcznik papierowy.
Posypać cukrem pudrem.
Je też smażę (z oleju wyjmuję łyżką cedzakową). Moja córka je uwielbia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz