Translate

wtorek, 18 lutego 2014

Konserwa domowa




Składniki:

łopatka wieprzowa 1kg
peklosól 2 łyżeczki
sól, pieprz
smalec ok. 15 dkg
ewentualnie rosół

Wykonanie:

     Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy peklosól i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia dodajemy sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowaną masę szczelnie upychamy w słoikach do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy po łyżce smalcu, zalewamy wodą lub rosołem (nie do pełna), szczelnie zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika na 2-2,5 godziny. Temperaturę ustawiamy od 200 do 240 stopni. Po tym czasie pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie przechowujemy słoiki w lodówce nawet kilka miesięcy. Tak przygotowana konserwa gotowa jest do spożycia już następnego dnia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ