Składniki:
łopatka wieprzowa 1kg
peklosól 2 łyżeczki
sól, pieprz
smalec ok. 15 dkg
ewentualnie rosół
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i
przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy peklosól i odstawiamy w chłodne
miejsce na 24 godziny. Następnego dnia dodajemy sól, pieprz i dokładnie
wyrabiamy. Tak przygotowaną masę szczelnie upychamy w słoikach do 3/4
wysokości. Na wierzchu układamy po łyżce smalcu, zalewamy wodą lub rosołem (nie
do pełna), szczelnie zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika na 2-2,5
godziny. Temperaturę ustawiamy od 200 do 240 stopni. Po tym czasie pozostawiamy
w piekarniku do wystygnięcia, a następnie przechowujemy słoiki w lodówce nawet
kilka miesięcy. Tak przygotowana konserwa gotowa jest do spożycia już
następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz