Translate

piątek, 14 lutego 2014

Calzone




     Z tych proporcji otrzymujemy cztery duże lub osiem małych pierogów calzone. Duże gorące - świetne na obiad, małe -  np. (na zimno) zamiast kanapki do pracy.

Składniki:

Ciasto: 
mąka pszenna 35 dag
drożdże suszone 7 g lub świeże 3,5 g
cukier 1 łyżeczka
letnia woda 250 ml
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
wędlina pokrojona w kostkę 15 dag
pomidory z puszki bez skórki pokrojone w kostkę 3 lub 2 świeże
kukurydza ½ puszki
ser żółty starty 15 dag
sól, pieprz, oregano

Wykonanie:
 
     Drożdże z cukrem zalać 50 ml wody i zostawić na ok. 15 minut, aż podwoją swą objętość. Mąkę z solą przesiać do miski, wlać oliwę, drożdże i resztę wody.
Zarobić ciasto. Wyrabiać ciasto na oprószonym mąką blacie przez 5 minut. Z powrotem włożyć do miski, przykryć ściereczką

i odstawić na ok. 30 minut, aż się podwoi. Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze 2 minuty i podzielić na 4 części.

Każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości ok. 6 mm. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie, doprawić solą, pieprzem i oregano.

Złożyć placki na pół, brzegi dobrze docisnąć (np. widelcem - będzie ozdobny wzór). Posmarować rozmąconym białkiem. (Można posypać kminkiem.)

 


     Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec aż się zezłocą.
     Podawać z sosem czosnkowym, majonezowym, BBQ - wg uznania.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ