Z tych proporcji otrzymujemy cztery duże lub osiem małych pierogów calzone. Duże gorące - świetne na obiad, małe - np. (na zimno) zamiast kanapki do pracy.
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 35 dag
drożdże
suszone 7 g lub świeże 3,5 g
cukier
1 łyżeczka
letnia
woda 250 ml
sól
1 łyżeczka
Nadzienie:
wędlina
pokrojona w kostkę 15 dag
pomidory
z puszki bez skórki pokrojone w kostkę 3 lub 2 świeże
kukurydza
½ puszki
ser
żółty starty 15 dag
sól,
pieprz, oregano
Wykonanie:
Drożdże z cukrem zalać 50 ml wody i
zostawić na ok. 15 minut, aż podwoją swą objętość. Mąkę z solą przesiać do
miski, wlać oliwę, drożdże i resztę wody.
Zarobić ciasto. Wyrabiać ciasto na
oprószonym mąką blacie przez 5 minut. Z powrotem włożyć do miski, przykryć
ściereczką
i odstawić na ok. 30 minut, aż się podwoi. Wyrośnięte ciasto
wyrabiać jeszcze 2 minuty i podzielić na 4 części.
Każdą z nich rozwałkować na
cienki placek o grubości ok. 6 mm. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Nałożyć nadzienie, doprawić solą, pieprzem i oregano.
Złożyć placki
na pół, brzegi dobrze docisnąć (np. widelcem - będzie ozdobny wzór). Posmarować rozmąconym
białkiem. (Można posypać kminkiem.)
Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec aż się zezłocą.
Podawać z sosem czosnkowym, majonezowym, BBQ - wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz