Translate

poniedziałek, 24 lutego 2014

Ziemniaki po węgiersku




Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana kwaśna 1,5 szklanki
śmietana słodka, gęsta 1,5 szklanki
papryka w proszku 1 łyżka
sól 1,5 łyżki
pieprz ¼ łyżeczki
por lub cebula 1

Wykonanie:
 
     Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Smażyć przez ok. 5 minut na rozgrzanym oleju z masłem.

 

Kwaśną śmietanę wymieszać ze słodką, dodać przyprawy.

 

     Ziemniaki wyłożyć do żaroodpornego naczynia,

 

polać śmietaną.

 

Pora lub cebulę poszatkować



i posypać ziemniaki.


Piec pod przykryciem przez godzinę, następnie odkryć i zapiec jeszcze przez ok. 10 minut.

 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ