Składniki:
ziemniaki
1 kg
olej
2 łyżki
masło
1 łyżka
śmietana
kwaśna 1,5 szklanki
śmietana
słodka, gęsta 1,5 szklanki
papryka
w proszku 1 łyżka
sól
1,5 łyżki
pieprz
¼ łyżeczki
por
lub cebula 1
Wykonanie:
Ziemniaki
obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Smażyć przez ok. 5 minut na rozgrzanym oleju z
masłem.
Kwaśną śmietanę wymieszać ze słodką, dodać przyprawy.
Ziemniaki wyłożyć
do żaroodpornego naczynia,
polać śmietaną.
Pora lub cebulę poszatkować
i posypać
ziemniaki.
Piec pod przykryciem przez godzinę, następnie odkryć i zapiec
jeszcze przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz