Składniki:
kości
wieprzowe 25 dag
włoszczyzna
bez kapusty 25 dag
szczaw
20 dag (lub mały słoiczek)
masło
2 dag
śmietana
1 szklanka
mąka
pszenna 3 dag
sól,
cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
jaja
ugotowane na twardo 1/os
Wykonanie:
Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić,
ugotować wywar, usunąć powstałą pianę, dodać przyprawy. Szczaw opłukać, odciąć korzonki, drobno pokroić, połowę włożyć
do wazy, resztę podgotować z masłem i dodać do wywaru. (Używając szczawiu ze słoiczka - całość dodać do wywaru). Zupę podprawić śmietaną
wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz