Translate

piątek, 21 lutego 2014

Zupa szczawiowa




Składniki:

kości wieprzowe 25 dag
włoszczyzna bez kapusty 25 dag
szczaw 20 dag (lub mały słoiczek)
masło 2 dag
śmietana 1 szklanka
mąka pszenna 3 dag
sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
jaja ugotowane na twardo 1/os

Wykonanie:

     Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar, usunąć powstałą pianę, dodać  przyprawy. Szczaw opłukać, odciąć korzonki, drobno pokroić, połowę włożyć do wazy, resztę podgotować z masłem i dodać do wywaru. (Używając szczawiu ze słoiczka - całość dodać do wywaru).  Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ