Składniki:
mięso
wieprzowe 4kg
saletra 4g
słonina lub
podgardle 40 dag
sól 12 dag
pieprz
mielony 2 płaskie łyżeczki
jałowiec
mielony 1 płaska łyżeczka
czosnek 4
ząbki
Wykonanie:
Czosnek rozetrzeć z solą. Do
mięsa dodać przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne
miejsce na 12-14 godzin. Następnie dokładnie wyrobić, dolewając 3 szklanki
wody. Wyrabiać rękoma tak długo, aż stanie się kleiste. Wyrobioną masą
napełniać słoje, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry. Mięso w słojach
należy dokładnie upchać, by nie było wolnych przestrzeni. Wstawić słoje do
garnka z zimną wodą, gotować bardzo wolno przez 2 godziny. Podczas
przechowywania w chłodnym miejscu chronić przed dostępem światła. Biała
kiełbasa wyśmienita na kanapki lub jako składnik dań (polecana dla studentów –
tylko mamy muszą to przygotować). Można dodać do tłuczonych ziemniaków,
dokładnie wymieszać, popijać barszczem lub kapuśniakiem - świetny obiad.
Taką kiełbasę można przygotować w jelitach
i podawać na gorąco z pieczywem lub do żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz