Translate

wtorek, 18 lutego 2014

Kiełbasa podlaska




Składniki:

mięso wieprzowe 4kg
saletra 4g
słonina lub podgardle 40 dag
sól 12 dag
pieprz mielony 2 płaskie łyżeczki
jałowiec mielony 1 płaska łyżeczka
czosnek 4 ząbki

Wykonanie:

     Połowę najładniejszego mięsa pokrajać w drobną kostkę. Resztę przepuścić przez maszynkę.

 

Czosnek rozetrzeć z solą. Do mięsa dodać przyprawy.


     Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 12-14 godzin. Następnie dokładnie wyrobić, dolewając 3 szklanki wody. Wyrabiać rękoma tak długo, aż stanie się kleiste. Wyrobioną masą napełniać słoje, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry. Mięso w słojach należy dokładnie upchać, by nie było wolnych przestrzeni. Wstawić słoje do garnka z zimną wodą, gotować bardzo wolno przez 2 godziny. Podczas przechowywania w chłodnym miejscu chronić przed dostępem światła. Biała kiełbasa wyśmienita na kanapki lub jako składnik dań (polecana dla studentów – tylko mamy muszą to przygotować). Można dodać do tłuczonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, popijać barszczem lub kapuśniakiem - świetny obiad.
     Taką kiełbasę można przygotować w jelitach i podawać na gorąco z pieczywem lub do żurku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ