Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Barszcz czerwony




Składniki:

mięso z kością 0,5 kg
marchew duża 1
pietruszka - korzeń 1
cebula 1
buraki 0,5 kg
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
śmietana 18% 1 kubek
ocet winny 2 łyżki
cukier 2-3 łyżeczki

Wykonanie:

     Mięso (kości) umyć, poporcjować, ugotować w osolonej wodzie. Zebrać pianę, która się utworzy. Dodać cebulę, marchew, pietruszkę w całości. Wsypać przyprawy, gotować. Umyte i obrane buraki zetrzeć na grubej tarce, dodać do wywaru. Doprawić octem i cukrem. Zagotować. Zabielić śmietaną. Podawać oddzielnie z ziemniaczkami okraszonymi smażoną cebulką lub razem z rozgniecionymi ziemniakami.
     Barszcz czysty podawać do pierogów, krokietów lub pasztecików.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ