Składniki:
mięso z kością 0,5 kg
marchew duża 1
pietruszka - korzeń 1
cebula 1
buraki 0,5 kg
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
śmietana 18% 1 kubek
ocet winny 2 łyżki
cukier 2-3 łyżeczki
Wykonanie:
Mięso
(kości) umyć, poporcjować, ugotować w osolonej wodzie. Zebrać pianę, która się
utworzy. Dodać cebulę, marchew, pietruszkę w całości. Wsypać przyprawy, gotować.
Umyte i obrane buraki zetrzeć na grubej tarce, dodać do wywaru. Doprawić octem
i cukrem. Zagotować. Zabielić śmietaną. Podawać oddzielnie z ziemniaczkami
okraszonymi smażoną cebulką lub razem z rozgniecionymi ziemniakami.
Barszcz czysty podawać do
pierogów, krokietów lub pasztecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz