Masbahet el darvish
Składniki:
ziemniaki 3-4
bakłażan 1
świeży ogórek 1
pomidory 3
cebula 2
wołowina mielona ok. 0,5 kg
mąka pszenna 2 łyżki
smalec 3 łyżki
gałka muszkatałowa
goździk rozgnieciony 1
sól
wywar mięsny 600-800 ml
masło do formy
Wykonanie:
Obrane i umyte
ziemniaki pokroić w kostkę. Bakłażany, ogórki (można nie obierać) i cebulę w
plastry a pomidory podzielić na 8-16 części. Wszystko przełożyć do wysmarowanej
masłem formy.
Mięso wymieszać z mąką, podsmażyć na smalcu i przyprawić startą gałką
muszkatałową, goździkiem i solą.
Wyłożyć na warzywa. Wszystko zalać wywarem i dusić
w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz