Translate

niedziela, 22 grudnia 2013

Dipy




DIPY – to gęste, mocno schłodzone sosy o zdecydowanym smaku i kremowej konsystencji. Nabierane  krakersami, chipsami lub warzywami pokrojonymi w wąskie paseczki, np. ogórkiem, marchewką, cebulką, papryką albo cząstkami kalafiora, rzodkiewką, pieczarką. Dipy podaje się do wina i koktajli. Można je podać przy bufecie z zakąskami i w oczekiwaniu na obiad lub kolację. Przygotowanie dipów jest proste. Wszystkie składniki, np. ser, majonez, rybki – ucieramy dokładnie z przyprawami na jednolitą masę, a pod koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, orzechy, rodzynki itp.



RÓŻOWY DIP
twaróg 10 dag
ser rokpol 10 dag
keczup 2 łyżki
gęsta śmietana 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
brandy lub whisky 1 łyżka
papryka chili w proszku 1/4 łyżeczki
sól, pieprz, sos Tabasco do smaku


OSTRY DIP Z PRZYPRAWAMI

twaróg 25 dag (1 kostka)
majonez 10 dag
orzechy włoskie drobno kruszone 10 dag
rodzynki 5 dag
papryka zielona i czerwona pokrojone w kostkę po 1
pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
sól
sos Tabasco 1 łyżeczka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ