DIPY
– to gęste, mocno schłodzone sosy o zdecydowanym smaku i kremowej konsystencji.
Nabierane krakersami, chipsami lub
warzywami pokrojonymi w wąskie paseczki, np. ogórkiem, marchewką, cebulką,
papryką albo cząstkami kalafiora, rzodkiewką, pieczarką. Dipy podaje się do
wina i koktajli. Można je podać przy bufecie z zakąskami i w oczekiwaniu na
obiad lub kolację. Przygotowanie dipów jest proste. Wszystkie składniki, np.
ser, majonez, rybki – ucieramy dokładnie z przyprawami na jednolitą masę, a pod
koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, orzechy, rodzynki itp.
RÓŻOWY
DIP
twaróg 10 dag
ser rokpol 10 dag
keczup 2 łyżki
gęsta śmietana 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
brandy lub whisky 1 łyżka
papryka chili w proszku 1/4 łyżeczki
sól, pieprz, sos Tabasco do smaku
OSTRY
DIP Z PRZYPRAWAMI
majonez 10 dag
orzechy włoskie drobno kruszone 10 dag
rodzynki 5 dag
papryka zielona i czerwona pokrojone w kostkę po 1
pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
sól
sos Tabasco 1 łyżeczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz