Translate

czwartek, 5 grudnia 2013

Szterc ziemniaczany






Składniki:

ziemniaki ugotowane 1kg
mąka pszenna 2 łyżki
gorąca woda ok. 200ml
cebula 1
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
 
     Ziemniaki  ubić  i  posypać  mąką.
Trzonkiem łyżki przebić ziemniaki do dna garnka, tworzyć w ten sposób otwory. Wlać wrzątek, postawić na ogniu, wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od łyżki.
 
Wykładać łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle lub oleju.
Usmażony szterc wyłożyć na talerz, posypać cebulką. Taki szterc jest świetnym dodatkiem do mięs. Dodatkowo okraszony skwarkami lub polany ulubionym sosem może stanowić samodzielne danie podawane z surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ