Translate

piątek, 20 grudnia 2013

Karp po królewsku

Po królewsku,  to mało powiedziane.
To smak bogów.


     Ponieważ będę przygotowywać go dopiero w Wigilię, więc nie zamieszczam wszystkich zdjęć - dodam je później, ale o smaku mogę zapewnić. Właśnie tego "gościa" przyrządzę.




Składniki:

karp 1 (ok.1,2 kg)
włoszczyzna, cebula
pieczarki 1/4 kg
wino białe wytrawne 2/3 szklanki
olej 3 łyżki
mąka 2 łyżki
masło 1 łyżka
żółtka 2
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

     Karpia oczyścić, umyć, podzielić na dzwonka.

 
Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania włożyć rybę, wlać wino. Po ugotowaniu (ok. 10-15 minut) wyjąć karpia, wywar przecedzić przez sito. Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć. W rondlu rozpuścić masło, wymieszać z mąką, zasmażyć (bez rumienienia). Przestudzić, wymieszać z żółtkami i rozrzedzić wywarem. Dodać pieczarki. Brytfannę posmarować masłem, ułożyć rybę, pieczarki w sosie. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ