Składniki:
masło 1 łyżka
śmietana 1 kubek 200ml
makaron fettuccine lub tagliatelle 0,5 kg
oliwa 1 łyżka
starty parmezan 10 dag
starty żółty ser do podania
starta gałka muszkatałowa 1 szczypta
sól, pieprz
zielenina lub oliwki do przybrania
Wykonanie:
Masło
i 150g śmietany zagotować w rondelku. Zmniejszyć temperaturę i gotując przez
kilka minut, zagęścić. W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie
z oliwą. Odlać, ponownie umieścić w garnku, zalać sosem śmietanowym. Wymieszać
za pomocą 2 widelców. Resztę śmietany, parmezan i gałkę muszkatołową dodać do
makaronu, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzać. Wyłożyć
makaron na półmisek udekorować natką pietruszki lub oliwkami, posypać żółtym
serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz