Translate

środa, 11 grudnia 2013

Zupa z dyni




Składniki:

dynia obrana 40dkg
mleko 3 szklanki
jajo 1
mąka pszenna 10 dag
cukier, sól

Wykonanie:

     Przygotować zacierki: z mąki i jaja zagnieść ciasto, rwać w drobne kawałki lub siekać tasakiem i rzucać na wrzątek. Ugotować.
Odcedzić.

 

Dynię umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub pokroić w kostkę.
Zalać szklanką wody i gotować przez 15 minut.

Jeżeli dynię pokroimy w kostkę, po ugotowaniu przetrzeć przez sito. Zagotować mleko, połączyć z dynią.

 

Doprawić do smaku cukrem i solą. Do filiżanek nałożyć zacierki, zalać zupą. Dla aromatu i efektu wizualnego ozdobić zupę listkami świeżej mięty.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ