Składniki:
duże ziemniaki 6
ser feta 1
plastry szynki 10
drobny szczypiorek z cebulką
natka pietruszki
ewentualnie pieprz
masło 1 łyżka
Wykonanie:
Obrane,
umyte ziemniaki ugotować we wrzątku (przez 15 min.) Odcedzić, wystudzić. Przekroić
wzdłuż, wydrążyć delikatnie środek, pozostawiając ścianki o grubości ok. 5 mm. Szynkę
pokroić w drobną kostkę, zezłocić na maśle razem z poszatkowanymi drobno
cebulkami ze szczypioru (lub samym szczypiorkiem). Dodać ser, natkę pietruszki.
Doprawić pieprzem. Masą napełniać wydrążone ziemniaki i układać je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 min. w temp. 180 stopni. Podawać
gorące z sosem czosnkowym (np. tzatziki, majonezowym) lub keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz