Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Ziemniaki faszerowane




Składniki:

duże ziemniaki 6
ser feta 1
plastry szynki 10
drobny szczypiorek z cebulką
natka pietruszki
ewentualnie pieprz
masło 1 łyżka

Wykonanie:

     Obrane, umyte ziemniaki ugotować we wrzątku (przez 15 min.) Odcedzić, wystudzić. Przekroić wzdłuż, wydrążyć delikatnie środek, pozostawiając ścianki o grubości ok. 5 mm. Szynkę pokroić w drobną kostkę, zezłocić na maśle razem z poszatkowanymi drobno cebulkami ze szczypioru (lub samym szczypiorkiem). Dodać ser, natkę pietruszki. Doprawić pieprzem. Masą napełniać wydrążone ziemniaki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 min. w temp. 180 stopni. Podawać gorące z sosem czosnkowym (np. tzatziki, majonezowym) lub keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ