Składniki:
ogony wieprzowe lub wołowe ok. 0,5 kg
grzybki suszone 2
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
marchew, cebula, seler po 1
koncentrat pomidorowy
papryka mielona, natka pietruszki
masło 2 łyżki
(ewentualnie łyżka mąki i masła na zasmażkę)
Wykonanie:
Grzybki
namoczyć, pokroić. Ogony pozbawić tłuszczu, podzielić na porcje, ugotować z
solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym. Dodać grzybki. Gdy mięso jest już
miękkie, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w
małe piórka, marchew w plasterki, seler można zetrzeć na grubej tarce lub pokroić
w słupki. Usmażyć na maśle. Do wywaru dodać mięso i usmażone warzywa. Zaprawić
koncentratem pomidorowym (ewentualnie zasmażką). Doprawić do smaku solą i
papryką. Podawać z makaronem lub grzankami, posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz