Wprawdzie kulebiak tradycyjnie przygotowuje się z ciasta drożdżowego, ale francuskie nadaje mu wybornego smaku.
filety miruny 4 płaty (lub inna ryba)
bulion warzywny 2 kostki
sól, pieprz,
ziele angielskie, liść laurowy
szpinak
mrożony 4-6 wałeczków
ciasto
francuskie gotowego (ok. 300 g)
masło 2
łyżki
czosnek 3
ząbki
kawałek
papryczki chili
sól
jajo 1
opcjonalnie sezam lub mak
opcjonalnie sezam lub mak
Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony
lub posiekany czosnek i skruszoną chili, lekko poddusić, dodać szpinak,
przyprawić solą, odparować kilka minut, wystudzić.
Kostki bulionowe zalać 1 l wrzątku, dodać przyprawy, zagotować. Włożyć porcje ryby, gotować przez 10 minut. Mirunę wyjąć, osączyć.
Podłużną blaszkę (32x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na tym pas ciasta francuskiego, by zakrywało boki. Wyłożyć szpinak a na nim ułożyć rybę.
Przykryć ciastem, zlepić boki. Górną część ciasta naciąć kilka razy. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni.
Kostki bulionowe zalać 1 l wrzątku, dodać przyprawy, zagotować. Włożyć porcje ryby, gotować przez 10 minut. Mirunę wyjąć, osączyć.
Podłużną blaszkę (32x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na tym pas ciasta francuskiego, by zakrywało boki. Wyłożyć szpinak a na nim ułożyć rybę.
Przykryć ciastem, zlepić boki. Górną część ciasta naciąć kilka razy. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni.
Jeśli zostanie kawałek ciasta – można wyciąć ozdobne gwiazdki itp. ułożyć na kulebiaku. Całość posypać makiem lub sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz