Translate

niedziela, 8 grudnia 2013

Szarlotka inaczej


Składniki:

masło roślinne 25 dag
mąka pszenna 3 szklanki
jaja 5
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 7 (ponad 1 kg)
bułka tarta 2 łyżki
cynamon
wiórki kokosowe 1 paczka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
kakao 2-3 łyżki

Wykonanie:

     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać 5 żółtek, 3/4 masła i 3/4 szklanki cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na min pół godziny do lodówki, by odpoczęło.
 

W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać bułkę tartą i wymieszać z cynamonem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3/4 ciasta. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

W tym czasie ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka,




na nie masę kokosową i całość przykryć resztą ciasta, które również zetrzeć na tarce.


 
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W między czasie przygotować polewę: Pozostałe masło rozpuścić z 4 łyżkami wody, dodać kakao, wymieszać i zagotować.

 
Polać jeszcze ciepłe ciasto.
Odstawić do wystudzenia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ