Składniki:
masło roślinne 25 dag
mąka pszenna 3 szklanki
jaja 5
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 7 (ponad 1 kg)
bułka tarta 2 łyżki
cynamon
wiórki kokosowe 1 paczka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
kakao 2-3 łyżki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać 5 żółtek, 3/4 masła i 3/4 szklanki cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na min pół godziny do lodówki, by odpoczęło.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać bułkę tartą i wymieszać z cynamonem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3/4 ciasta. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
W tym czasie ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka,
na nie masę kokosową i całość przykryć resztą ciasta, które również zetrzeć na tarce.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
W między czasie przygotować polewę: Pozostałe masło rozpuścić z 4 łyżkami wody, dodać kakao, wymieszać i zagotować.
Polać jeszcze ciepłe ciasto.
Odstawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz