Składniki:
ciasto
francuskie ok. 300 g
seler,
marchew, por po 10 dag (ja używam mieszanki warzywnej mrożonej)
żółtka
2
bułka
tarta 2 łyżki
udziec
indyka bez kości ok. 1 kg
sól,
pieprz, opcjonalnie tymianek
olej
Wykonanie:
Warzywa
umyć, drobno pokroić, zmieszać z żółtkiem i tartą bułką.
Udziec indyka obrać ze
skóry, posypać solą i pieprzem, napełnić częścią warzyw,
zamknąć, związać
nicią.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na blaszkę i zapiekać przez 30 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. (Ja tylko zapiekam przez 40 minut w 180 stopniach.)
Na cieście francuskim ułożyć
resztę mieszanki warzywnej, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć indyka
(bez nici)
i owinąć ciastem. Posmarować rozbitym żółtkiem i wstawić do lodówki. Następnie ułożyć na blasze spłukanej zimną wodą lub w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Piec indyka w cieście przez ok.
30 minut.
Kroić w plastry.
Znawcy polecają świeży groszek i kukurydzę jako idealne dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz