Składniki:
jaja 5
cukier 3/4 szklanki
masło roślinne lub margaryna 25 dag
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 1 kg
cynamon
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z mąki z
proszkiem do pieczenia, masła, cukru i żółtek zagnieść kruche ciasto. 3/4
ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku
przez ok. 15 minut. W tym czasie umyć, obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych
i pokroić w plastry.
Owoce ułożyć na zapieczonym cieście. Posypać cynamonem. Białka
ubić na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Całość przykryć resztą ciasta (rwać
kawałki i rzucać na pianę).
Upiec na złoto przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
O smaczna szarlotka,tak,jak u mnie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń