Translate

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Szarlotka






Składniki:

jaja 5
cukier 3/4 szklanki
masło roślinne lub margaryna 25 dag
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 1 kg
cynamon

Wykonanie:

     Białka oddzielić od żółtek. Z mąki z proszkiem do pieczenia, masła, cukru i żółtek zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut. W tym czasie umyć, obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. 

Owoce ułożyć na zapieczonym cieście. Posypać cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Całość przykryć resztą ciasta (rwać kawałki i rzucać na pianę).
 
     Upiec na złoto przez ok. 30 minut w 180 stopniach.



1 komentarz:

DRUKUJ