różnego rodzaju ryby (wędzone, marynowane, rolmopsy, z
puszki itp.)
wątróbka z dorsza z puszki
różne sałatki
jaja gotowane na twardo
pomidory pokrojone w ćwiartki
talarki cebuli, małe cebulki marynowane
natka pietruszki, papryka pokrojona w paski
oliwki, kawior, rzodkiewka, kiszony ogórek
grzyby marynowane, plastry cytryny i pomarańczy
Początkowo oryginalny półmisek szwedzki
składał się tylko z małych, przeważnie rybnych zakąsek, bogato obłożonych
sałatkami, warzywami i owocami, ale wszelkie modyfikacje są dozwolone. Obecnie
można już na nim znaleźć roladki z szynki, mięso w galarecie, plastry wątróbki –
ale zawsze tylko jako dodatek. Półmisek przyrządza się na przyjęcie z zimnym
bufetem. Na półmisku wyłożonym sałatą układać sardynki z puszki przybrane cebulą,
śledzie marynowane obłożone natką pietruszki, śledzie wędzone w paskach
papryki, wątróbkę z posiekaną cebulką lub naciętymi rzodkiewkami, rolmopsy
ubrane kiszonym ogórkiem, łososia przybranego talarkami jaj ugotowanych na
twardo z kawiorem. Między tymi darami morza umieścić połówki jaj ugotowanych na
twardo, przybranych kawiorem lub oliwkami. Ułożyć małe stożki z różnych
sałatek, przybierając ćwiartkami pomidorów, małymi cebulkami, grzybami
marynowanymi, plasterkami cytryn, pomarańczy. Do picia do tego półmiska
najodpowiedniejsze jest piwo i Aquavit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz