Składniki:
masło ok. 1-2 łyżek
mięso mielone z indyka 45 dag
śmietana 1 kubek
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony, zioła
prowansalskie
makaron tagliatelle (wstążki)
oliwa
bazylia lub oliwki do przybrania
żółty ser stary na drobnej tarce ok. 15 dag
Sos pomidorowy: oliwa 2 łyżki
cebula drobno posiekana 1
ząbek czosnku 1
pomidory w puszce krojone 1
natka pietruszki 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz, liść laurowy
Wykonanie:
Przygotować
sos: olej rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez 1
min. Pomidory, pietruszkę, oregano, liść laurowy i cukier wymieszać z cebulą i
czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować sos, poddusić, usunąć liść
laurowy. Mięso podsmażyć na maśle, aż się zrumieni, przyprawić solą, pieprzem
kolorowym i ziołami. Dodać śmietanę. Ugotować makaron w osolonej wodzie z łyżką
oliwy - al dente. Odlać, przełożyć do talerzy, polać sosem pomidorowym i
śmietanowym z mięsem. Posypać serem. Udekorować oliwkami lub świeżymi listkami
bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz