Składniki:
kotlety wieprzowe (ze
schabu, szynki, karkówki) 4
sól, majeranek
Sos jabłkowy 2-3 szklanki:
jabłka 2-3
sok z połowy cytryny
musztarda Dijon 2 łyżki
masło 1 łyżka
pieprz (najlepiej biały), sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Przygotować sos: Jabłka obrać, cienko
pokroić, wykroić gniazda nasienne i rozgotować w bardzo małej ilości wody.
Zmiksować. Dodać masło, sok z cytryny, musztardę. Wszystko zmiksować lub
dokładnie wymieszać. Doprawić solą i cukrem. (Podawać do drobiu, schabu oraz do
chudych wędlin.)
Kotlety wieprzowe posolić, obsypać
majerankiem, odstawić (min. na godzinę, najlepiej na noc). Przełożyć do
naczynia żaroodpornego, polać sosem jabłkowym, przykryć. Piec przez ok. 1
godzinę w 180 stopniach. Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami i
surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz