Translate

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Chatka



Zawsze na święta.




Składniki:

mleko 1 l
śmietana 36% 1 l
jaja 5
masło 1
cukier puder 1 szklanka
herbatniki 7 paczek
kakao
polewa czekoladowa

Wykonanie:

     Z mleka, śmietany i roztrzepanych jaj ugotować twaróg (mieszać, by się nie przypalił). Odcedzić i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodawać twaróg po łyżce, ucierać. Podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao. Herbatniki (1/3 porcji)
(przez sekundę można zanurzyć w mleku lub serwatce powstałej z gotowania twarogu; zbyteczne, jeśli krem jest luźny) układać 3 w poziomie na celofanie lub folii aluminiowej. Wyłożyć na nie białą masę, a na niej ułożyć herbatniki po 3 pionowo.
Wyłożyć masę kakaową (na środku można ułożyć przesmażone wisienki bez pestek).
 

Złożyć w trójkąt. Polać polewą czekoladową i schłodzić. Podawać następnego dnia.  
Kolejność kolorów zależy od naszego upodobania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ