Składniki:
duże ziemniaki (porcja na małe naczynie żaroodporne o
średnicy ok. 20 cm) 4-5
szynka pokrojona w kostkę ok. 0,3 kg
starty żółty ser
Vegeta
Sos: 2 szklanki wody, bulionetka, rozgniecione ząbki
czosnku, majeranek, bazylia, chili, mąka, masło, pół szklanki śmietany
Wykonanie:
Przygotować
sos: zagotować wodę z bulionetką i ziołami. Z masła i mąki przyrządzić jasną
zasmażkę, zaprawić śmietaną. Dodać do wywaru. Zagotować. Obrane, umyte
ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować
olejem, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać Vegetą, wyłożyć warstwę szynki, posypać
startym serem. Na to wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków itd. Na końcu, warstwę
ziemniaków zalać sosem.
Piec ok. 45 min. Podawać gorące z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz