Translate

niedziela, 1 grudnia 2013

Mazurek królewski





Składniki:

mąka pszenna 35 dag
cukier 35 dag
masło 35 dag
sok z 1 cytryny
jaja 6
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mielone migdały 10 dag
marmolada (różana) do przełożenia
polewa czekoladowa i połówki orzechów włoskich do przybrania

Wykonanie:

     Jaja ubić z cukrem na parze. Odstawić, ubijać aż wystygnie, dodać sok z cytryny, ubijać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Na końcu dodawać po łyżce rozpuszczone masło. Podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Zimne placki przełożyć marmoladą, polać polewą i ozdobić orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ