Translate

niedziela, 22 grudnia 2013

Kurczak imbirowo-czosnkowy




Składniki:

kurczak 1 kg (ćwiartki)
sól
sos sojowy ¼ szklanki
imbir mielony 2 łyżeczki
cukier (brązowy) 3 łyżki
czosnek granulowany 1 łyżeczka

Wykonanie:

     Umytego kurczaka poporcjować i posolić. Sos sojowy zmieszać z imbirem, cukrem i czosnkiem. Zaprawą polać kurczaka. Odstawić na 2 godziny.

Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje kurczaka wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piec przez godzinę. (Przez ok. 45 minut można piec pod przykryciem, następnie odkryć i dopiec. Wówczas kurczak będzie soczysty i chrupiący.)
     Skrzydełka kurczaka przygotowane wg tego przepisu smakują wybornie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ