Składniki:
kurczak
1 kg (ćwiartki)
sól
sos
sojowy ¼ szklanki
imbir
mielony 2 łyżeczki
cukier
(brązowy) 3 łyżki
czosnek
granulowany 1 łyżeczka
Wykonanie:
Umytego kurczaka poporcjować i posolić.
Sos sojowy zmieszać z imbirem, cukrem i czosnkiem. Zaprawą polać kurczaka.
Odstawić na 2 godziny.
Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje
kurczaka wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piec przez godzinę.
(Przez ok. 45 minut można piec pod przykryciem, następnie odkryć i dopiec.
Wówczas kurczak będzie soczysty i chrupiący.)
Skrzydełka kurczaka przygotowane wg tego przepisu smakują wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz