Tejfeles - tokany
Składniki: 
smalec wieprzowy ok. 2 łyżki 
cebula duża 1 
sól 
łopatka wieprzowa lub szynka 0,3 kg 
wołowina tylna 0,3 kg 
białe wino 200 ml 
czerwona papryka w proszku 
słodka śmietana 300 ml
Wykonanie: 
 Mięso pokroić w paski. Na rozgrzanym smalcu zeszklić
drobno posiekaną cebulę, dodać sól i wołowinę. Poddusić i dodać mięso
wieprzowe. Nadal dusić.
     Mięso pokroić w paski. Na rozgrzanym smalcu zeszklić
drobno posiekaną cebulę, dodać sól i wołowinę. Poddusić i dodać mięso
wieprzowe. Nadal dusić.
Gdy sos odparuje, podlać białym winem, posypać czerwoną
papryką w proszku i dusić do miękkości.
W czasie duszenia ewentualnie podlewać winem.
Pod koniec dodać śmietanę (może się zwarzyć, ale to nie zmieni smaku) i jeszcze chwilę dusić.
Podawać z ziemniakami, ryżem
lub tarhonią.




 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz