Składniki:
golonka wieprzowa 1
nóżki wieprzowe 2
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
marchew, cebula, pietruszka, seler
Wykonanie:
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i
warzywami. (Rosół może tylko zakrywać mięso, w większej ilości trzeba dodać
żelatynę). Wyjąć, ostudzić, oddzielić od kości, pokroić w kostkę.
Salaterkę
(lub kilka małych) wyłożyć plasterkami ugotowanej marchwi, wyłożyć mięso, zalać
wywarem, w którym się gotowało.
Wstawić do lodówki do stężenia. Wyłożyć, odwrócone dnem do góry, na
liście zielonej sałaty, udekorować natką pietruszki. Gotową galaretę skropić
sokiem z cytryny, podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz