Składniki:
suche drożdże (saf-instant) 2 łyżki+1 łyżeczka
woda o temperaturze pokojowej 70 ml
mąka pszenna 4 szklanki (ok. 60 dag)
cukier 5 dag
sól 1 łyżka
mleko o temperaturze pokojowej 250 ml
masło 25 dag
roztrzepane jajko do posmarowania 1
Wykonanie:
W
kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. Z mąki, cukru, soli,
mleka i drożdży rozczynić ciasto. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę
wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut,
rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym
lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem,
przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w
temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm.
Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby
na 1 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję, jak ciasto).
Masło ułożyć w
dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3
część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną
1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi. Ponownie
rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie
złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować
na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię
i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na dobę. Ciasto
rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm.
Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na
trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w
rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do
pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale
zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5
cm, wyginać w kształt księżyca
i delikatnie przyciskać końce do podłoża.
Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2
godziny bez przykrycia.
20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220
stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części
piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut
na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej
partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki. Rogaliki można nadziewać
marmoladą lub startą czekoladą. Są pyszne. Świetne na deser lub na drugie
śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz