Składniki:
mięso mielone: wołowina, cielęcina, wieprzowina po 20
dag (razem 0,6 kg)
sól, pieprz, tarta gałka muszkatałowa
cebula mielona lub drobno posiekana 2 małe
masło, 2 łyżki
namoczona bułka 1
jaja ugotowane na twardo (4 kurze lub 10-12
przepiórczych) +1 surowe
bułka tarta
olej
wywar mięsny 250 ml
mąka 1 łyżka
keczup 2 łyżki
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso wymieszać z solą, pieprzem i
gałką muszkatałową. Cebulę
zrumienić na maśle i połączyć z mięsem i odciśniętą bułką. Wyrobić. Nabierać
porcję mięsa, formować płaski krąg, położyć jajko, zawinąć tak, by powstała
kula. Mięsne kule panierować w jajku i tartej bułce, smażyć na oleju, na
głębokiej patelni. Wlać wywar mięsny, przykryć i dusić na małym ogniu do
miękkości. Kule wyjąć, przekroić na pół i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę rozprowadzić
z zimną wodą, dodać do tłuszczu na patelni i gotować ok. 10 min. Przyprawić
keczupem, polać gniazda i przybrać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz