W sezonie śliwkowym, nie ma nic lepszego niż ciepły placek ze szklanką mleka.
Składniki:
mąka pszenna 0,5 kg (+szczypta soli)
masło 0,5 kostki
żółtka 4
cukier 4 łyżki
drożdże świeże 5 dag
mleko ok. 250 ml
olejek rumowy lub arakowy
śliwki 1 kg (najlepiej węgierki, może być rabarbar)
Kruszonka:
mąka pszenna 10 dag
masło 6dkg (rozpuszczone)
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1
Wykonanie:
Drożdże
rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia,
aż podwoją swą objętość. 2 łyżki mąki sparzyć częścią mleka. Żółtka roztrzepać
z cukrem i olejkiem zapachowym. Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać.
Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze
dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk
(można mikserem - świderkami). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia
na ok. 1 godzinę aż się podwoi. W tym czasie umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz