Składniki:
kapusta biała (młoda) ok. 1,5 kg
ryż lub kasza jęczmienna 15 dag
wieprzowina bez kości ok. 0,5 kg
grzyby suszone 1 dag
sól, pieprz
Sos: masło 4 dag
mąka 3 dag
wywar z gołąbków
powidełka pomidorowe
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody (lekko
osolonej z łyżeczką cukru) w dużym garnku i obgotować. Zdjąć z kapusty 8-10
największych liści. Resztę kapusty po poszatkowaniu wykorzystać na zupę lub
jarzynkę.
Ryż lub kaszę opłukać. Zagotować trzy
razy tyle wody, co ryżu (kaszy), dodać sól, wsypać ryż (ryż) i powoli ugotować
do miękkości. Wystudzić.
Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić
przez maszynkę. Dodać ryż (kaszę), sól i pieprz do smaku. Masę podzielić na 8-10
części i nakładać je na liście kapusty. Gołąbki zawijać, zaczynając od nasady.
Brzegi liści z boków zawinąć do środka.
Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na
tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód, przekładając
opłukanymi grzybami. Zalać wrzącą wodą, oprószyć solą, nakryć i dusić powoli.
Gdy gołąbki są już miękkie, przyrządzić sos zasmażany: mąkę lekko zrumienić na
maśle, rozprowadzić wywarem z kapusty, dodać powidełka pomidorowe,
zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem zalać gołąbki.
zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem zalać gołąbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz