Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

Gołąbki



Składniki:
 

kapusta biała (młoda) ok. 1,5 kg
ryż lub kasza jęczmienna 15 dag
wieprzowina bez kości ok. 0,5 kg
grzyby suszone 1 dag
sól, pieprz
Sos: masło 4 dag
mąka 3 dag
wywar z gołąbków
powidełka pomidorowe
sól, pieprz

Wykonanie:

     Kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody (lekko osolonej z łyżeczką cukru) w dużym garnku i obgotować. Zdjąć z kapusty 8-10 największych liści. Resztę kapusty po poszatkowaniu wykorzystać na zupę lub jarzynkę.
Ryż lub kaszę opłukać. Zagotować trzy razy tyle wody, co ryżu (kaszy), dodać sól, wsypać ryż (ryż) i powoli ugotować do miękkości. Wystudzić.
Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać ryż (kaszę), sól i pieprz do smaku. Masę podzielić na 8-10 części i nakładać je na liście kapusty. Gołąbki zawijać, zaczynając od nasady. Brzegi liści z boków zawinąć do środka.
 
Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód, przekładając opłukanymi grzybami. Zalać wrzącą wodą, oprószyć solą, nakryć i dusić powoli.

 
Gdy gołąbki są już miękkie, przyrządzić sos zasmażany: mąkę lekko zrumienić na maśle, rozprowadzić wywarem z kapusty, dodać powidełka pomidorowe,

 
zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem zalać gołąbki. 
Podawać z ziemniakami.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ