Fantastyczna włoska zupa jarzynowa.
Składniki:
czosnek 3 ząbki
cebula 3
marchew 2
seler naciowy 2 łodygi
ziemniaki duże 2
fasolka szparagowa zielona 10 dag
cukinia 10 dag
masło 6 dag
oliwa 50 ml
boczek 6 dag
bulion warzywny lub drobiowy 1,5 l
pomidory 10 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bazylia lub pietruszka 1 pęczek
sól, pieprz
makaron 10 dag
Wykonanie:
Czosnek,
cebulę, seler, marchewkę, ziemniaki, fasolkę i cukinię drobno pokroić. Masło z
oliwą rozgrzać w garnku, obsmażyć na nich boczek pokrojony w kostkę. Dodać
czosnek i cebulę, podgrzewać przez 2 minuty, następnie dodać seler, marchew,
ziemniaki i podgrzewać kolejne 2 minuty. Dołożyć cukinię, przykryć i dusić
przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, dodać pokrojone w
kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię, doprawić solą i
pieprzem. Gotować 1 godzinę. Makaron wrzucić do garnka i gotować 10 minut.
Jeszcze raz doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz